Skip to main content

Α-πορούμε ώστε να πορευόμαστε.

Οι μέρες της εβδομάδας στην Χριστιανική Θρησκεία

Η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει την κάθε μία ημέρα της εβδομάδας σε κάποιο (ή κάποια) σημαντικό Ιερό Πρόσωπο ή Γεγονός ή Σύμβολο, με σκοπό να το τιμήσει ιδιαιτέρως.

Αναδημοσιεύω από το Πού είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας η κάθε ημέρα της εβδομάδας; | Κατάνυξη (katanixi.gr), με κάποιες σημειώσεις μόνο απ' τη μεριά μου. 

"Οι Ύμνοι σε κάθε Ιερή Ακολουθία Της, έχουν ως κεντρικό τους νόημα το συγκεκριμένο αυτό Πρόσωπο ή Γεγονός ή Σύμβολο της εκάστοτε ημέρας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι Ύμνοι επομένως σε κάθε Ιερή Ακολουθία Της, έχουν ως κεντρικό τους νόημα το συγκεκριμένο αυτό Πρόσωπο ή Γεγονός ή Σύμβολο της εκάστοτε ημέρας.

Αναλυτικά, οι ημέρες της εβδομάδας είναι κατά σειρά αφιερωμένες ως εξής:

Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους.

Η Τρίτη είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της Προδοσίας του Κυρίου μας από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη[1]. Είναι επίσης αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους και στον Άγιο Νικόλαο, τον Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας, τον Θαυματουργό.

Οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι του Κυρίου μας είναι: Πέτρος (Σίμων), Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (αδελφός του Πέτρου), Ιάκωβος ο υιός του Ζεβεδαίου, Ιωάννης ο Θεολόγος (αδελφός του Ιακώβου, υιός του Ζεβεδαίου και αυτός, Ευαγγελιστής), Φίλιππος, Βαρθολομαίος (με εβραϊκό όνομα Ναθαναήλ, ονομαστή φιλία του με τον Φίλιππο), Θωμάς (που λεγόταν και Δίδυμος, γιατί αυτή είναι η σημασία της λέξης στα εβραϊκά), Ματθαίος (τελώνης στο επάγγελμα, Ευαγγελιστής), Ιάκωβος ο υιός του Αλφαίου ο μικρός, Σίμων ο Κανανίτης (δηλαδή ο Ζηλωτής), Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του Αδελφοθέου (και υιός του Ιωσήφ του Μνήστορος)[2] και Ματθίας, ο οποίος εξελέγη μετά την Ανάληψη του Κυρίου (τις παραμονές της Πεντηκοστής) σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη, τη Σταύρωση και τον Θάνατο του Κυρίου μας[3], όπως επίσης και στον Σταυρό Του, ο Οποίος αποτελεί το Ιερότερο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης.

Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Μάρτυρες της Πίστεώς μας, όπως επίσης και στους κεκοιμημένους (λόγω της Καθόδου του Κυρίου μας στον Άδη κατά την Ημέρα του Σαββάτου)[4].

Η Κυριακή είναι Ημέρα Αναστάσιμη. Είναι η Ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Είναι αφιερωμένη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό (γι’αυτό και ονομάζεται Κυριακή) και στην Ανάστασή Του.

Αυτό σημαίνει πως κάθε Κυριακή Εορτάζουμε το Πάσχα (την Ανάσταση, σ.τ.σ), με εξαίρεση τις ακόλουθες Κυριακές:

α) Την Κυριακή των Βαΐων, όπου Εορτάζουμε την Πανηγυρική Είσοδο του Κυρίου μας στην Ιερουσαλήμ.

β) Την Κυριακή της Πεντηκοστής, όπου Εορτάζουμε την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους.

γ) Όταν Εορτάζουμε Κυριακή τα Χριστούγεννα ή τα Θεοφάνεια.

 


Σημειώσεις:

[1]: Για το λόγο αυτό η Τετάρτη ορίστηκε ως μέρα νηστείας από τους ίδιους τους Αποστόλους, δήλαδή ήδη από την πιο πρώιμη εποχή του Χριστιανισμού (βλέπε και Νηστεία: παθοκτόνος και όχι σωματοκτόνος (filomatheia.info))

[1]: Σε άλλη πηγή, η οποία αναφέρει τα ονόματα των Μαθητών όπως αναγράφονται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (10:2-4), ως Ιούδας υιός του Ιακώβου (βλ. Κατά Λουκά 6:16, και όχι αδελφός του Ιακώβου Αδελφόθεου που ισοδυναμεί με αδελφόθεο του Ιησού) κατονομάζεται ο Λεββαίος (Κατά Ματθαίον 10:3) ή Θαδδαίος.

[3]: Για παρόμοιο λόγο και η Παρασκευή είναι μέρα νηστείας.

[4]: Για την καθιέρωση των Ψυχοσαββάτων είναι εκτενής και διαφωτιστική η ανάρτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου

Σκέψεις με αφορμή το Ψυχοσάββατο - Ορθοδοξία News Agency (orthodoxianewsagency.gr)

 

 

Ορθοδοξία, Ψυχοσάββατο, Θρησκεία